EVDE YOĞURT YAPIMI

  • Sütün taşmasını önlemek için tencerenin içine kaşık veya süt taşırmaz koyabilirsiniz.
  • Tencereyi 1 bardak su ile çalkalarsanız, sütün tencere dibine yapışmasını önlersiniz.
  • Yüksek ateş ince tabanlı tencerelerde süt yağının tencere tabanına yapışmasına neden olur. Bu nedenle kalın tabanlı tencereleri tercih edin.
  • Sütü bir taşım miktarı (Köpürüp taşma noktasına gelinceye kadar ) ısıtın.
  • Yoğun kıvamda bir yoğurt için süt ısınırken sık sık karıştırın. ( süt buhar olarak azalır.) veya kısık ateşte 10 dakika daha kaynatabilirsiniz.
  • Sütü 15-20 dakikadan fazla kaynatırsanız sütün rengi esmerleşecektir. Faydalı bakteriler de azalacaktır.
  • Sütü kaynattıktan sonra mayalamak için yazın 43, kışın 45 dereceye kadar soğutun.
  • Mümkün ise eczane veya sütçülerinizden derece satın alınız. En doğru sıcaklığı parmağınız değil derece gösterecektir. Dereceniz yoksa serçe parmağınız ile 10 saniye kontrol edin. Yanmıyorsa uygundur.
  • Sütü kaymaklı seviyorsanız ısıtma ve soğutma süresince sütü karıştırmayın.
  • 43-45 dereceye kadar soğuttuğunuz süte Sütana mayalık yoğurt ilave edin.
  • Mayayı ılık süt ile karıştırıp koyarsanız ( kaşık, enjektör vb) maya sütün her yerine eşit dağılacağı için yoğurdunuz daha iyi olacaktır.
  • Kaymaklı yoğurt istiyorsanız, mayayı tencerenin kenarlarından süte ilave edin.
  • Maya kalitesiz olursa yoğurtta yoğurt tutmama ve sulanma problemleri olacaktır. Bu nedenden dolayı Sütana Doğal Mayalık Yoğurt kullanmanızı öneririz.
  • Mayalamayı yüksek sıcaklıkta yaparsanız yoğurtta sulanma ve ekşime olacaktır.
  • Mayalamayı düşük sıcaklıkta yaparsanız yoğurt tutmaz veya çok sulu olur.
  • Sütü mayaladıktan sonra üzerini kapak ile değil kağıt havlu ile kapatıp sıkıca sarın. Kağıt havlu, kaptaki buharı tutar ve kaymak üzerine düşüp bozulması önler.
  • Sütü sık sık karıştırırsanız yoğurdun yağı az olacak ama daha lezzetli olacaktır.
  • 4-5 saat sonra yoğurdun tutup tutmadığını kontrol edip soğuması için üzerini açın.
  • Fırında mayalamak isterseniz, mayalama kabını fırına kapağı açık olarak yerleştirin.
  • Fırını çalıştırmayın. Fırının kapağını kapatın.5-6 saat sonra yoğurt olacaktır.
  • Buzdolabına koyacak ısıya düştüğünde kapağı kapatıp buzdolabına koyun.
  • Minimum 12 saat buzdolabında bekledikten sonra yoğurt yenmeye hazırdır.
  • Daha yağlı ve katı bir yoğurt isterseniz,3 kg inek sütüne 1 kg manda sütü karıştırın.
  • Satın aldığınız süt eğer soğuk olarak size ulaşmaz ise süt kaynatmadan önce veya kaynatma sırasında kesilebilir. Kesilen süt bozuk değildir. Eğer sütünüz kesilirse lor yapabilirsiniz. Protein ve mineral kaynağı yeşilimsi renkteki suyunu hamur işi, makarna, salata vb. yemeklerde kullanabilirsiniz.