İNEK CİNSİ | SİMENTAL İNEK SÜTÜ | SİYAH KIRMIZI ALACA İNEK SÜTÜ |
YAĞ % | 3,9 – 4,4 | 3,5 – 3,8 |
PROTEİN % | 3,3 – 3,6 | 3,0 – 3,2 |
Y.KURU MADDE % | 8,8 – 9,6 | 8,0 – 8,7 |

Kaliteli, yağlı ve yoğun kıvamlı bir yoğurt yapabilmek için sütün yağ, protein ve kuru madde değerleri çok önemlidir.

Bu değerler Simental cinsi inek sütünde Siyah Kırmızı Alaca cinsi inek sütüne göre % 10-15 daha yüksektir.

Bunun en büyük nedeni Siyah Kırmızı Alaca cinsi inekler günde ortalama 30-35 litre süt verirken, Simental cinsi inekler günde ortalama 22-24 litre süt verir.

Ayrıca Simental cinsi inek sütüne özgü yoğurt kaymak rengi Siyah Kırmızı Alaca cinsi inek sütüne göre daha sarı olmaktadır.

Ülkemizde üretilen sütlerin % 90’ı Siyah Kırmızı Alaca cinsi inek sütü, % 8 i Simental ve % 2 si diğer cins ineklere ait sütlerdir.
AVRUPA BİRLİĞİ ONAYLI SÜT ÇİFTLİĞİ

Avrupa Birliği Onaylı Süt Çiftliği Belgesi almak için öncelikle Hastalıktan Ari işletme Belgesine sahip olmak gerekmektedir.

Hayvan Sağlığı ve Kontrolleri

Bina, Ahır ve Ekipman Hijyeninin Sağlanması

Süt Sağımı ve Ambalajlamada Hijyen Kontrolleri

Çalışanların Hijyen Koşullarına Uyması ve Denetlenmesi

Yem Kalitesi, Rasyonlar ve Depolama Kriterleri

Düzenli Olarak Süt Kalitesi Takibi ve Denetlenmesi

Tüm Kurallara Uygunluk Koşulları

Sağım ve Üretimde Avrupa Birliği Standartlarında Olması
HASTALIKTAN ARİ İŞLETME

Tarım Bakanlığı’nca verilen belgeyi alabilmek için her yıl belirli periyotlarla yapılan denetim ve tüm hayvanlarda alınan kan numuneleri alınır. İneklerde hayvanlara özgü Şap, Bruselloz ve Tüberküloz hastalıklarının olmadığının belirlenmesi sonucu “Hastalıklardan Ari İşletme “ Belgesi verilir. Bu analiz ve denetimler her yıl 3 ayda bir tekrarlanır. Hastalık belirlenmesi durumunda belge iptal edilir.
TARIM BAKANLIĞINDAN ONAYLI

Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen süt üretim şartlarına uygun üretim yapan çiftliğimiz, sürekli olarak Tarım Bakanlığı görevlilerince denetlenmektedir.
SÜTANA PERAKENDE ÇİĞ SÜT SATIŞ İZNİNE SAHİPTİR
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2017 / 20 sayılı tebliğine göre, çiftlik, üreticiler ve satıcıların perakende çiğ süt satışı yapabilmeleri için aşağıdaki belgelere sahip olması gerekmektedir.

“Hastalıklardan Ari Çiftlik Belgesi”ne sahip olmak.

“Tarım ve Orman Bakanlığı”ndan gerekli satış izinlerini almak.

“Tarım ve Orman Bakanlığı”nca verilen üretim ve dolum iznine sahip olmak.

Çiğ sütü, sağımdan itibaren son tüketiciye kadar 0,+4 °C de soğutma zincirini kırmadan ulaştırmak.

Hijyenik şartlarda en az 1 litrelik tek kullanımlık ambalajlara dolum yapmak.
