UHT İŞLEMİ

UHT ( Ultra High Temperature ) İşlemi, ingilizce çok yüksek sıcaklık kelimelerinin baş harflerinden oluşan UHT işlemi. Çiğ sütün 135 – 150 °C yüksek sıcaklık ve yüksek basınç altında ısıl işleme tabi tutulmasıdır. Bu işlemin amacı sütün içerisinde bulunan zararlı bakterileri tamamen öldürüp, sütün raf ömrünü 5-6 aya çıkartmaktır. Ticari olarak çiğ sütü muhafaza etmek, taşımak, satmak  ve iade zorluğu nedeni ile sanayiciler çiğ süt ve pastörize süt yerine UHT süt üretmeyi ve satmayı tercih etmektedirler.

UHT işlemi ile zararlı bakteriler tamamen ölmektedir. Ancak yüksek sıcaklık ve basınç nedeni ile zararlı bakteriler ile birlikte sadece sütte bulunan ve insan vücudu ve bağışıklık sistemi için çok faydalı olan yararlı bakteriler de ölmektedir. UHT işlemine bir de homojenizasyon işlemi ile de yüksek basınç eklenince sütte bulunan yararlı bakteriler, yağ, protein, vitaminler, enzimler de büyük zarar görmektedir. Son derece faydalı olan süt kalsiyumca zengin az vitaminle beyaz bir suya dönüşmektedir. UHT sütten yoğurt olmamasının, olsa dahi çok cıvık bir yoğurt olmasının nedeni budur.

UHT sütlerin hem dayanıklılığını artırmak hem de ticari kazanç elde etmek için çiğ sütte bulunan normal yağın bir kısmı veya büyük bir kısmı alınır. Alınan yağ tereyağ , kaymak vb ürünlerin imalatında kullanılır. Normal şartlarda inek sütünde bulunan yağ oranı % 3,6-4,0 arasındadır. UHT süt üreten firmalar ise yağ oranını % 3 indirerek Tam yağlı Süt, % 1,5 a indirerek Yarım Yağlı Süt diye satışa sunarlar.

Çiğ sütten yağı almak çok zordur. Sütten yağı çekmek için sütün 40-50 °C ye ısıtılması gerekmektedir. Bu nedenle çiğ süt satan firmaların veya şahısların sütün yağını almaları için pastörizasyon sistemi kurmaları gerekmektedir.