ŞARBON HASTALIĞI NEDİR ?

Şarbon hastalığı, son günlerde medya ve sosyal medya aracılığı yapılan kasıtlı veya bilgisizce yapılan paylaşımlar nedeni ile halkımızı endişeye sevk eden bir konu olmuştur.

Şarbon hastalığı yeni çıkan bir hastalık değildir. Ülkemizde her zaman görülen bir hayvan hastalığıdır.1960-1970 li yıllarda yılda 10.000 üzerinde şarbon vakası görülürken son yıllarda bu rakam 100-150 vakaya kadar düşmüştür.

Şarbon Hastalığının ülkemizde görülen türü deri tipi şarbon mikrobudur. Topraktan hayvana hayvanın etinden de direkt temas eden insana bulaşabilir. İnsandan insana bulaşmaz. Ancak zayıf olan bu mikrop etin pişirilmesi ile ölür. Çiğ et yenirse veya et ile direkt el teması olursa bulaşabilir. Şarbon tedavisi kolaydır. Antibiyotik tedavisi ile kolayca hastalık yok olur.

Şarbon mikrobunun süte geçme ihtimali çok düşüktür. Şarbon hastası bir inek zaten süt de vermez ve sağılmaz. Üstelik sütün kaynatılması ile tüm mikroplar ölür. Bilimsel olarak 85 °C ve üzerindeki sıcaklıkta bilinen mikropların % 99 u ölür. Sütün kaynama esnasında sıcaklığı 95-100 °C ye kadar ulaşır. Ayrıca yoğurdun asidik ortamı hiçbir bakteri barınmasına izin vermez. Bu nedenle kaynattığınız sürece her çiğ sütü satın alıp rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Çoğunlukla İç Anadolu bölgesinde görülen Şarbon hastalığını bu kadar gündem olmasının ilk nedeni çok yoğun bir nüfusun yaşadığı İstanbul’a yakın bir bölgede görülmesidir. Silivri’de çıkan 1 adet hayvanda tespit edilen şarbon vakası ve bu hayvanla temas eden 6 kişinin tedavi altına alınması, kasıtlı sosyal medya haberleri ile abartılarak halkın panik olmasına neden olmuştur. Ayrıca yetkililerin yeterli ve ikna edici açıklama yapmamaları da diğer bir nedendir.

Hatta bu durumu fırsata çevirmek isteyen ahlak yoksunu, fırsatçı şahıs ve firmalar rakiplerine iftiralar atarak haksız kazanç elde etme veya zarar verme çabasına girmişlerdir.

Sütana Çiftliği olarak Hastalıklardan Ari ve Avrupa Standartlarında üretim yapan bir çiftlik olmamız nedeni ile hayvanlarımızda hayvan hastalığı olma imkanı yoktur. Çiftliğimize 4 yıldır tek bir hayvan dahi dışardan girmediği için dışardan bulaşma ihtimali de yoktur.